BIC Port

BIC Port News

Do první výzvy Technologické inkubace se přihlásilo 114 start-upů

Agentura CzechInvest uzavřela před několika dny přijímání žádostí do první výzvy projektu Technologická inkubace. O dotaci ve výši 1,1 mil. Kč na nákup služeb a 0,5 mil. Kč na inkubační aktivity žádaly start-upy zaměřené na mobilitu, kreativní průmysly, ekologii a cirkulární ekonomiku nebo umělou inteligenci. Další kolo očekáváme na podzim.

Nyní probíhá proces hodnocení. Žadatelé, jejichž záměry budou posouzeny jako inovativní minimálně na evropské úrovni, budou pozváni k ústní prezentaci svého projektu před hodnotitelskou komisí. Dostatečně ambiciózní start-upy, které splní všechna kritéria, zahájí svoji 1–2letou inkubaci na přelomu října a listopadu. Do konce letošního roku by tak mohli získat první zálohu na nákup služeb ze svého inkubačního plánu.

Z celkem 114 přihlášených projektů je 92 % mladších tří let. Více než třetina příchozích žádostí spadá do oblasti umělé inteligence, v těsném závěsu je oblast kreativního průmyslu. Nejmenší převis žádostí a tím i největší šance na úspěch je v oblastech chytré mobility a tzv. EkoTechu.

Držíme našim klientům pěsti, aby úspěšně prošli hodnocením!

Ve spolupráci s námi podaly žádost do programu tyto firmy:

  • Amitia Industry: projekt Plánování nesériové výroby (oblast mobilita)
  • Pinflow energy storage: projekt Úložiště energie – průtočné baterky (oblast EkoTech)
  • RoadTwin: projekt Aplikace pro plánování dopravy (oblast mobilita)

Projekt Technologická inkubace představuje zásadní investici do budoucnosti českého průmyslu. V horizontu nadcházejících pěti let předpokládá podpořit až 250 inovativních start-upů částkou zhruba 850 milionů korun v sedmi klíčových oblastech, které jsou vysoce perspektivní pro další ekonomický rozvoj a konkurenceschopnost České republiky.

Na podzim budou mít možnost požádat o dotaci mladé začínající firmy ze všech 7 oblastí – tj. také technologií pro život, vesmírných technologií a fyziky.

Máte zájem o konzultaci vašeho projektu a možnosti podat žádost do programu Technologická inkubace?

Jarní Inkubace firem 2024 je tu!

Blíží se spuštění dalšího kola inkubačního programu pro mladé inovativní firmy z Plzeňského kraje. Příjem žádostí do jarního běhu bude probíhat v termínu 1.-7. února 2024.

Celý článek

Schválení podpory pro 5 inkubovaných firem

Z rozpočtu města Plzně bylo podpořeno dotacemi pět účastníků podzimního kola inkubačního programu 2023. Na svém zasedání to 14. prosince schválili zastupitelé. Mezi inkubované firmy rozdělí  2 miliony korun.

Celý článek