BIC Port

BIC Port News

Představujeme účastníky inkubačního programu 2023

Ve spolupráci s městem Plzeň a Plzeňským krajem jsme na začátku března odstartovali jarní běh inkubačního programu. Jedná se o již třetí ročník programu, který pomůže rozjet podnikání několika začínajících firem z plzeňského regionu. O jaké firmy se jedná? Co v rámci inkubačního programu řeší? Seznamte se s účastníky programu a jejich projekty.

Guava zefektivňuje komunikaci mezi tvůrci a jejich klienty

Společnost Guava s. r. o. založili letos v lednu dva spolužáci z FAVky Stepan Mocjak a Lukas Frey, kteří si doposud přivydělávali jako živnostníci tvorbou pluginů a webových aplikací. V inkubačním programu se spolu s Tadeášem Kapicem věnují rozvoji projektu Parrrley. Jde o platformu, která pomáhá tvůrcům a jejich klientům shodnout se na zadání a efektivně spolupracovat. Do první cílové skupiny patří tvůrci webů a designéři. Kluci totiž z vlastní zkušenosti moc dobře vědí, jak často výstupy práce neodpovídají představě zákazníka a musí se předělávat. Důvodem je často špatná komunikace. Zákazník není odborníkem v oblasti, kterou tvůrci zadává, a proto neumí přesně specifikovat, co a proč chce a co naopak určitě nechce. Zadání se často upravuje za běhu. V Parrrley obě strany vždy uvidí, na jakých podrobnostech se shodly a co ještě nemají dořešené. Mají tak správně nastavená očekávání o rozpočtu a termínu dodání. První verze Parrrley bude připravena k otestování do začátku léta. Již nyní je k dispozici základní dotazník pro ověření zkušeností a očekávání od tvůrců. Inkubační program by měl pomoci vytvořit první funkční verzi Parrrley a dostat ji mezi tvůrce v Čechách i zahraničí.

 

Designérské a inovační centrum firmy Rešl Design

Do inkubačního programu vstoupili letos dva mladí designéři, Patrik Rešl a Michal Kamas, se záměrem vybudovat v Plzni designérské a inovační centrum. Svou odbornost a dovednosti získávali oba na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara ZČU. Později zjistili, že se skvěle doplňují a že spolu dokážou vytvořit mnohem lepší výsledky, než když pracují každý sám. To je vedlo k rozhodnutí začít společně podnikat, především navrhovat nábytek a vybavení interiérů. Dále přišli na to, že jejich klienti potřebují kromě designérských služeb také pomoc při uvádění nových produktů na trh. Často to jsou výrobky, které si zákazník musí „osahat“ a osobně se je prohlédnout, aby po nich zatoužil a koupil si je. Proto se rozhodli, že nezaloží jen běžné designérské studio, ale centrum, kde bude navíc možné odpovídajícím způsobem předvádět produkty, na jejichž designu se podílejí. Pro vytváření interaktivních expozic a prezentací si už vyhlédli i atraktivní prostory v nově otevřeném technologickém parku TechTower. Hodlají zde organizovat také specializované workshopy, přednášky a další akce pro odborníky, studenty i veřejnost. Unikátní projekt posílí image Plzně jako města designu, což povede i další jejich kolegy k tomu, aby se zde se svými aktivitami usídlili. Zakladatelé centra již začali v BIC Plzeň konzultovat podrobnosti záměru, podmínky jeho životaschopnosti a způsob jeho realizace.

 

TIMI CREATION a jejich chytré termokamery

Firmu TIMI CREATION s. r. o. založili výzkumníci z NTC (Nové technologie – výzkumné centrum při ZČU), Jan Šroub a Vladislav Lang, aby mohli vyrábět a prodávat termokamery vhodné pro školní výuku. Při jednáních s učiteli narazili na problémy, které školy s využíváním digitálních výukových pomůcek mají. Typickým příkladem jsou tablety, které se často rozbíjí. Na začátku každé hodiny je potřeba věnovat čas jejich spuštění, zprovoznění a často i neplánovaným aktualizacím. Výuka se tím zdržuje. Školy nemají prostředky na údržbu, a tak pomůcky končí nevyužívané v kabinetech. V rámci inkubačním programu chce startup TIMI rozvinout koncept půjčoven výukových pomůcek, které všechny tyto problémy (vy)řeší. Učitelé se mohou s kamerami seznámit na praktických workshopech a následně si půjčit set pro celou třídu na dva týdny zdarma. K dispozici je i web LabIR Edu, na němž učitelé najdou pokusy pro fyziku, chemii, biologii, matematiku, technickou a výtvarnou výchovu nebo informatiku. Ověřuje se, že termokamery upravené pro děti jsou využitelné i mimo školy – v environmentálních centrech, ZOO, v zubních a očních ambulancích nebo např. mezi hasiči při požární prevenci. V průběhu inkubačního programu potřebuje společnost TIMI „vyrůst“ a navýšit si své kapacity tak, aby byla schopná vyhovět požadavkům rostoucího trhu.

 

Zakra, vodohospodářská projekční kancelář na prahu digitalizace

Projekční kancelář Zakra s. r. o. se zabývá projektováním malých vodohospodářských děl, jako jsou domovní čističky odpadních vod nebo vodovodní či kanalizační přípojky. Na rozdíl od jiných projekčních kanceláří provází své klienty celým procesem, od výběru optimálního řešení, přes zpracování a povolení projektu až po realizaci díla. V inkubačním programu chce Zakra řešit svůj rozvoj založený na digitalizaci a automatizaci.

V úvodní fázi svého podnikání získali zakladatelé firmy praktické zkušeností s realizací zakázek a do hloubky se seznámili se situací v oboru. Identifikovali při tom zajímavé příležitosti, zjistili, jak práci projektanta zefektivnit, jak v kratším čase vyřešit větší objem zakázek a vyhovět tak zájmu zákazníků, který v ČR aktuálně převyšuje kapacitu projekčních kanceláří.

Základem rozvoje firmy budou digitální nástroje umožňující efektivně získávat a vyhodnocovat data o příslušné lokalitě, podstatná z hlediska budování vodohospodářského díla, a nástroje pro automatizaci vlastní projekční práce. S jejich pomocí bude firma moci své podnikání také dále škálovat, tedy nejen uspokojovat požadavky většího počtu zákazníků ze stávající cílové skupiny stavebníků a majitelů rodinných domů, ale nabídnout své služby či nástroje i jiným projektantům, realitním kancelářím či developerům. S konzultanty BIC vybírají mladí podnikatelé služby, na jejichž úhradu použijí dotaci Plzeňského kraje a které jim pomohou záměr uskutečnit.

 

Podzimní kolo inkubačního programu 2024 je schváleno

Rada města Plzně schválila dotační titul INKUBACE FIREM 2024, který bude doprovázet podzimní kolo inkubačního programu v BICu.

Celý článek

Jarního kola inkubace se zúčastní 7 nadějných startupů

Do jarního kola inkubačního programu se letos přihlásilo 16 nadějných startupů. V březnu rada inkubačního programu vybrala sedm z nich, kterým nabídne podporu a finanční dotaci od Plzeňského kraje ve výši až 500 tisíc korun na nákup služeb.

Celý článek