BIC Port

BIC Port Use

P&O Robotics s.r.o. (inkubace podzim 2023)

Plzeňská firma P&O Robotics vyvíjí robotickou platformu, která najde využití v průmyslu, infrastruktuře i u záchranných složek.

Nejmenšího robota určeného do potrubí nyní testuje v nejrůznějších prostředích a doplňuje ho o prvky, které jsou užitečné v praxi. První prototyp tak kromě nízké hmotnosti a velké síle vyniká voděodolností a jednoduchou dekontaminovatelostí a nabízí reálný přenos dat prostřednictvím mobilní sítě. Je tak vhodný pro inspekci, revizi nebo práci v potrubí s nízkou nosností, například ve vzduchotechnice. Brzy bude připraven na práci v extrémních podmínkách (vysoká teplota, vlhkost a chemická zátěž), které jsou typické pro parovody nebo například požářiště. Pomůže tak včas varovat hasiče při úniku čpavku, zkontrolovat kvalitu instalace u nové potrubní soustavy nebo odhalit zatím malý defekt pod zemí nebo v jinak nepřístupném prostoru.

Zajímavou aplikací, která si vyžádá ještě další vývojové aktivity, je i prodloužení operačního času dronů nebo dopracování autonomie, díky níž bude moci větší robot samostatně strážit rozsáhlé areály a parky nebo pomáhat s nošením materiálu či nářadí profesionálům, kteří se při své práci přesouvají na více míst (např. údržbáři nebo doručovatelé).

V inkubačním programu se zakladatelé firmy nevěnují jen vývoji robotů. Dotaci od města Plzně využijí na získání certifikací nebo např. nalezení optimálního obchodního modelu. Zároveň se připravují na své první zahraniční vystupování na mezinárodních veletrzích nebo soutěži autonomních vozidel.

InstaCover s.r.o. (inkubace jaro 2024)

Plzeňský startup InstaCover, působící v oblasti insurtech, díky umělé inteligenci přináší inovace do pojišťovnictví.

Celý článek

VR school s.r.o. (inkubace jaro 2024)

Za mladým startupem stojí jeho zakladatel Marek Bárdy s vizí širokého uplatnění virtuální reality ve školách.

Celý článek