BIC Port

BIC Port News

Schválení podpory pro 5 inkubovaných firem

Z rozpočtu města Plzně bylo podpořeno dotacemi pět účastníků podzimního kola inkubačního programu 2023. Na svém zasedání to 14. prosince schválili zastupitelé. Mezi inkubované firmy rozdělí  2 miliony korun.

Na svém zasedání to 14. prosince schválili zastupitelé. Cílem dotačního titulu, který město v letošním roce vyhlásilo poprvé, je podpořit vznik a rozvoj inovativních firem, které v Plzni vytvoří nová pracovní místa a dobydou zahraniční trhy.

Na podpoře začínajících inovačních firem v Plzni dlouhodobě pracujeme. Inkubační program je skvělou příležitostí jak pro startupy, které chtějí rozvíjet nápady a posunout svůj byznys na vyšší úroveň, tak akademiky hledající způsob komercializace výsledků svého výzkumu.


Podpořené firmy díky programu získají individuální konzultační podporu při zpracování svého podnikatelského záměru, zpětnou vazbu a poradenství od odborníků a mentorů dle svého zaměření. Na základě toho identifikují oblasti rozvoje a společně sestaví tzv. inkubační plán.

„Díky dotačnímu titulu si firmy nakoupí služby, které by si v začátku podnikání nemohly dovolit. Na trh by se dostávaly samy, často metodou pokus a omyl. Trvalo by jim to déle a riziko neúspěchu by bylo významně vyšší. Tým konzultantů BIC Plzeň rovněž funguje jako průvodce inovačním ekosystémem, tedy filtruje nejvhodnější příležitosti rozvoje inkubovaných firem a pomáhá firmám navazovat relevantní kontakty,“ popsala přínosy inkubačního programu Lenka Palánová.

Finance od města obdrží:

  • firma P&O Robotics vyvíjející průmyslové roboty,
  • firma INTECORES ukládající CO2 do stavebních materiálů,
  • Filip Kouba, který tvoří nový koncept AI únikových her,
  • Denisa Huňatá s módní značkou Tvoje Kšandy,
  • firma TeaTech vyvíjející technickou výukovou pomůcku pro základní školy.

Každá z podpořených firem obdrží z programu dotaci 400 tisíc korun.

Další běh inkubačního programu (jarní INKUBACE FIREM 2024) bude přijímat žádosti o dotaci v termínu 1. – 7. února 2024.

Pro bližší informace nás neváhejte kontaktovat.

Podzimní kolo inkubačního programu 2024 je schváleno

Rada města Plzně schválila dotační titul INKUBACE FIREM 2024, který bude doprovázet podzimní kolo inkubačního programu v BICu.

Celý článek

Jarního kola inkubace se zúčastní 7 nadějných startupů

Do jarního kola inkubačního programu se letos přihlásilo 16 nadějných startupů. V březnu rada inkubačního programu vybrala sedm z nich, kterým nabídne podporu a finanční dotaci od Plzeňského kraje ve výši až 500 tisíc korun na nákup služeb.

Celý článek